• Svako ima drugačiju kosu

  Od osobe do osobe postoji značajna raznolikost tipova kose. Uzmimo, na primer, boje kose od belo plave do tamnocrne, raznolike izglede kose od ravne do kovrdžave i od tanke do bujne. Postoje hiljade različitih kombinacija. Struktura boje i gustina kose su genetski predodređeni i usko povezani. Čovek ima od 85,00 do 140,00 vlasi u zavisnosti od strukture i boje kose. Okvirno, čovek izgubi od 60 do 100 vlasi kose dnevno. Plavokosi imaju veći broj vlasi od na primer ljudi sa tamnom kosom ( u proseku 140,000 vlasi kod plavokosih i 100,000 kod brineta) . Ipak svetlija kosa je po pravilu tanja i osetljivija.

 • Struktura kose

  Kosa u proseku sadrži 80% proteina, 10-15% vode i 5-10%pigmenata, minerala, lipida. Vlasi sačinjavaju dva elementa: dlaka, koja raste iznad kože i koren koji se nalazi ispod površine kože. Dlaka je sačinjena od tri sloja. Spoljašni sloj, koji se još naziva i kutikula, je posebno bitan zbog svoje zaštitne funkcije. Kao i crep na krovu, nekoliko slojeva ćelija koje se preklapaju jedna na drugu čine glatku površinu. Različiti unutrašnji i spoljni uticaji mogu da dovedu do oštećenja kutikule. Ova oštećena površina čini da kosa izgleda beživotno i nezdravo. Jezgro dlake se zove korteks i čini do 80% dlake. Sačinjen je od tankih vlakana koja su upletena što daje dužim vlaknima izdržljivost. Prirodni pigmenti boje se nalaze u ovom delu. Ova keratinska vlakna (keratin čine bezbojni molekuli) su veoma bitne za strukturu dlake i njenu elastičnost. Jezgro dlake je izgraćeno od moždine. Dalje, žlezde koje proizvode sebu, čiji je zadatak da održava dlaku savitljivom, se nalaze neposredno ispod kože. Nekada ove žlezde proizvode ili previše ili premalo lipida što kosu čini masnom ili suvom.

 • Rast kose

  Kosa raste oko 1 cm mesečno. Nakon perioda rasta od 3 do 7 godina, papila odumire i koren kose propada. Tada dlaka opada i ostavlja prostor za rast nove dlake i pravi mesta za nove vlasi koje niču iz regenerisane papile. Rast kose je ravnomeran zato što čitavo teme nikada nije u istoj fazi u istom trenutku. Gubitak kose od 60 do 100 vlasi dnevno je potpuno normalan. Mišić podizač, poznat kao arrector piling mišić, je ostatak iz naše prošlosti. On čini kožu napetom i kako bi krzno moglo da stoji uspravni, ili da čuva toplotu kada je hladno vreme ili plaši neprijatelje u opasnim situacijama. Sebacelna žlezda proizvodi sebum koja je uljana sekrecija koja koži i kosi daje elastičnost.

 • Prirodna boja kose

  Svaki čovek ima svoju prirodnu boju kose. Ali šta odlučuje koje će boje biti kosa i zašto postoji toliko različitih prirodnih nijansi boja kose? Prirodna boja nečije kose zavisi od broja različitih pigmenata koje neko ima u vlasi. Svaka kosa je sačinjena od jedinstvenog miksa dva prirodna tipa melanina: crno-smeđi pigment eumelanin i crveno-žuti pigment feumelanin. Boja kose može biti, u zavisnosti od kombinacije ova dva pigmenta tamnocrna, svetlosmeđa ili plava.

 • Šampon – Nežni čistač

  Reč šampon je pozajmljen iz Hindu jezika i znači masaža ili masirati. Prvi šampon se pojavljuje 1904 godine u formi pudera. Tokom pranja šampon otklanja prirodnu masnoću koju stvara koža glave, znoj, mrtve ćelije kože ili ostatke proizvoda za stajling ili negu kose. Najvažniji sastojak predstavlja kombinacija tenzida koji stvaraju nežnu poroznu penu koja dubinski čisti kosu bez njenog oštećenja. Šampon sa pH vrednošću između 5 i 6 je idealan kako za kosu, tako i za teme. Kvalitetni šamponi sadrže hidrirajuće sastojke kao što je pantenol koji pomaže regeneraciji strukture kose i pospešuje njenu elastičnost. Širok asortiman šampona je razvijen upravo da bi se zadovoljile različite potrebe, kako što se tiče navika u nezi kose, tipa kose, tako i za odgovarajući tretman za problematičnu kožu glave.

 • Balsam – posle šampona

  Balsam (ili ispirač) spada u osnovnovna sredstva za negu za duže kose. Svi mogu da vide i da osete koliko je balsam neophodan nakon svakog pranja kose: vlažna kosa izgleda beživotno i teško je tretirati. Ona se oštećuje prilikom češljanjaOvo je upravo ono što balsam sprečava. On olakšava češljanje kose i štiti kosu od različitih uticaja okoline. On se kratko zadržava na kosi i snabdeva spoljašnji sloj dlake aktivnim sastojcima koji je momentalno omekšavaju. Balsami se mogu nanositi nakon svakog pranja i oni čine kosu svileno glatkom i lakom za češljanje. Efekat balsama se vidi do sledećeg pranja.

 • Tretmani – za dodatnu negu

  Intezivni tretmani za kosu. Tretmani za kosu pružaju intenzivnu negu i istinski koriste kosi. Oni kombinuju regenerišuće supstance u visokim koncetracijama koji uz pomoć emulzije prodiru u unutrašnjost dlake. Kada se umasiraju u vlažnu kosu prenose povezujuća vlakna direktno u jezgro dlake. Intenzivne tretmane treba ostaviti da deluju na kosu 2 minuta. Tada je kosa primetno regenerisana. Zbog intenziteta ovih tretmana oni imaju produženi efekat koji traje i do nekoliko pranja. Kada nanosite tretmane važno je da postignete optimalni nivo nege. Što je kosa oštećenija to češnje treba nanositi tretmane. Tretmani se razlikuju po sastojcima koje sadrže, načinu nanošenja i povrh svega nivou intenziteta. Određeni proizvodi rešavaju određene probleme sa kosom kao što su rascvetali krajevi veoma oštećenih kosa ili gubitak boje. 

  Tretmani za momentalni oporavak kose. Tretmani koji ostaju na kosi se uglavnom umasiraju u kosu ili naprskaju na kosu. Prednost ovog tipa tretmana je što se ne ispiraju. Ovo štedi vreme i kosa dobija dugotrajnu negu bez dodatnog otežavanja. 

 • Proizvodi za stajling

  Proizvodi za stajling pomažu u kreiranju frizure. Oni se nanose na vlažnu ili suvu kosu dajući kosi više elastičnosti i volumena i štiteći je od negativnih spoljašnjih uticaja. Takoće, oni sprečavaju kosu da se razbaruši i pružaju snažnije učvršćivanje. Paleta proizvoda uključuje losione, lakove i pene za stajling.

 • Lak za kosu

  Lak za kosu daje savršeni završni dodir frizuri. On štiti frizuru od vetra, vlage i sunca pružajući joj neophodno učvršćivanje i dajući joj sjaj, dok takođe povećava efikasnost drugih proizvoda za stajling. Iako je takođe dostupan u obliku pumpice, lak za kosu je klasičan aerosol. Drugim rečima, on se nanosi na kosu u veoma finoj formi uz pomoć propilena. Kao i kod većine drugih prozvoda za stajling, osnovni sastojak laka za kosu su supstance koje stvaraju tanki omotač oko dlake - kombinacija rastvarača i propilena (bezbedni za ozonski omotač, CFC slobodni gasovi kao što su butan, izobutan i dimetilen eter). Mnogo više zahteva se stavlja pred lak za kosu nego pred bilo koji drugi prozvod za strajling kose: on treba da drži frizuru na mestu, ali i da sačuva prirodnu elastičnost kose. Treba da budu otporni na vlagu, ali i laki za ispiranje. Treba takođe da se lako raspršuju i brzo suše. Takođe, treba da štite kosu od spoljašnjih uticaja i hidriraju istovremeno.

 • Pena za stajling

  Od 80-ih godina pene su zamenile losione za stajling jer one nude nekoliko prednosti prilikom nanošenja: ne kaplju, lako je izmeriti potrebnu dozu i rasporediti po kosi tako da kosa nije slepljena. Pored aerosolnih agenasa i tenzida, pene i tečni proizvodi za stajling se malo razlikuju u njihovom osnovnom sastavu. Obe sadrže supstance koje stvaraju tanak film i negujuće supstance kao osnovne sastojke. Sintetička smola stvara postojani omotač oko svake dlake dajući joj stabilnost i čvrstinu. Količina filma je postavljena u zavisnosti od željenog nivoa učvršćivanja. Katatonični polimeri olakšavaju češljanje kose i sprečavaju statički elektricitet. Voda i alkohol se koriste kao rastvarači. Propileni u današnjim penama za stajling kose su gasovi koji su bezbedni za ozonski omotač kao što su propan, butan i izobutan.

 • Gel, krema i vosak

  Gel, krema i vosak za kosu su idealni za izražajno oblikovanje kose kako pojedinih delova tako i čitave kose. Sva tri proizvoda se razlikuju po formulaciji i primarni zadatak im je da obuzdaju neposlušne vlasi. Dok se gelovi za stajling najviše koriste za frizure kojima je potrebna dodatna trajnost, kreme su tu da daju kosi prirodan izgled. Vosak je savršen za oblikovanje kose i postizanje prirodnog izgleda.
  Gelovi za stajling su uglavnom bez boje, proizvedeni na bazi vode i bez uljanih supstanci koji zadržavaju strukturu zahvaljujući agensima za učvršćivanje. Sa gelom za kosu, kosa je učvršćena i laka za oblikovanje. Što je veći odnos sastojaka na bazi vode, to se bolje postiže efekat „mokre kose“. Dodatni sastojci kao što su ulja daju kosi ekstra sjaj. Upotreba gela je veoma jednostavna: jednostavno ga nanesite na vlažnu ili suvu kosu, a zatim oblikujte željenu frizuru. Kosa zadržava svoj oblik i posle sušenja, nakon što se fiksirajući agensi učvrste. Savremene kreme za stajling su uglavnom uljano - vodene emulzije, kod kojih su uljane supstance umešane u vodenu osnovu. Ovaj tip emulzija je manje mastan od vodeno – uljanih, koje se uglavnom koriste u intenzivnim kremam za lice i ranije u kremama za kosu za muškarce. Uljana komponenta u kremama za kosu čini kosu glatkom tako da ona izgleda prirodno a istovremeno je laka za oblikovanje. Kreme slabije učvršćuju kosu od gela, ali olakšavaju oblikovanje kose. Kreme za stajling kose su najefikasnije kada se nanesu na pretežno ili skroz suvu kosu. Tada je lako oblikovati kosu – prstima ili širokim češljem. Osušite kosu prirodno ili fenom – i vaša frizura je spremna! Vosak za stajling kose učvršćuje i daje pojedinim pramenovima sjaj. Vosak je sačinjen od biljnih ili mineralnih ulja u kobinaciji sa emulgatorom u čvrstoj formi. Za dodatni sjaj, neki voskovi za kosu imaju u svom sastavu i sićušne sjajne, zlatne ili srebrne čestice. Vosak daje kosi moderan izgled i posebno je dobar za dramatično naglašavanje i oblikovanje pojedinačnih pramenova kose.

 • Trajne boje za kosu – kako funkcionišu?

  Trajne boje za kosu su najbolji način da Vašoj kosi date boju koja dugo traje , kao i da pokrijete sede vlasi. Trajne boje za kosu sadrže različite sastojke. Prvo, alkali otvaraju dlaku tako da kasnije mala količina pigmenata boje i oksidansa može da prodre u unutrašnjost. Nakon što uđu u središte dlake, koja je u ovoj fazi još uvek bez boje, pigmenti boje i oksidanti razvijaju ton boje što kao rezultat ima obojenu kosu. Nakon ovoga, površina dlake je izravnana uz pomoć balsama koji zadržava boju u unutrašnjosti dlake. Trajna boja za kosu mora da izraste zajedno sa vašom kosom.